6 Eylül 2008 Cumartesi

Google da üst sıralarda olmak, SEO, pagerank, sandbox

Allah'a şükür HediyeDenizi.com uzun süredir google da hediye yazınca birinci sırada çıkıyor. Bu kolay ulaşılabilir bir durum değil biliyorum. Sık sık bunu nasıl başardığımız soruluyor.

Birkere bunu başarmak için yapılması gereken ilk şey. "Zaten yapılması gerekeni yapmaktır". Yani gerçekten aranacak kelimeyle ilişkili bir site olmak. Bunla ilgili linkler almak. Bunla ilgili özgün içerik oluşturmak. Bundan sonrası gelecektir.

Google gerçekten zeki bir makine. Sitelere gelen trafiğin % 95 i arama motorlarından geliyor, onunda %90 ı google zaten :) O'nu yanılmak gerçekten çok zor. Zaten kolay yanılsa bu kadar başarılı olamazdı. Bu sebeple efendi efendi sitenizle uğraşmak onu geliştirmeye çalışmak gerçekten yapılacak en akıllıca şey.

Ama yine de google ın robotlarının sizin farkınıza varmasını sağlayacak bir takım düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Yada var olan performansınızı ona göstermeniz gerekebilir. Buna basitce SEO ( search engine optimazation, arama motoru optimizasyonu) deniyor.

Tabii google bu işi başarabilmek için bazı prensipleri baz alıyor.

Mesela ne kadar eskiyseniz o kadar iyisinizdir diye düşünüyor. ( ayakta kaldığınıza göre )
Mesela ne kadar iyiyseniz o kadar sık ve uzun süreli gezilirsiniz diye düşünüyor.
Mesela ne kadar iyiyseniz o kadar sık güncellenirsiniz diye düşünüyor.
Mesela ne kadar iyiyseniz insanlar sizi o kadar çok biririne tavsiye eder ve duyurur diye düşünüyor.


ve bu gibi onlarca parametreyi harmanlayıp size bir değer biçiyor. Buna da "pagerank" deniyor.

İşte yinede onun algoritmasını çözmek için uğraşanlar az değil, temel mantık olarak bu yukardaki şeyleri yapmadan kolay yoldan yapmış gibi görünmeye çalışıyorlar. Bunları fazla abartanları da google fark ederse sadece bir kaç sayfa geri atarak cezalandırıyor buna da "sandbox" artık o satten sonra denizde bir kum olduğunuzdanmıdır nedir. Bu gibi çalışmalar hakkında bir kaç makaleyi aşağıda size veriyorum. Meraklısı okusun. Tekrardan benim tavisyem.

Google ın en kötü çalışanı doktora sahibi er geç bu yanıltmaları tespit için bir çözüm bulacaklardır. Bu yanıltıcı çalışmalar hep kısa süreli başarılar olarak kalacaklardır.

Google da üst sıralarda çıkmak için, ve orada uzun tatlı bir ömür sürebilmek için. Zaten yapılması gerekeni yapmak yapılacak en akıllıca şeydir.


Söz konusu makaleler,

http://www.site-bul.tr.gg/No_Problem.htm#prnedir
http://www.erkutercan.com/blog/?p=25
http://www.webhatti.com/arama-motorlari-ve-optimizasyonlari/97-google-da-ust-s-ralarda-c-kmak.html
http://www.seoteknikleri.com/



Bu verileri teşhis etmek için üzretsiz araçlar sunan dünayca meşhur başlıca siteler.
http://www.seochat.com/
http://www.iwebtool.com/
http://www.seologs.com/
http://www.internetbaron.de/

Hiç yorum yok: